A halat nagyon szeretem, de nem mindegy milyen halról van szó, inkább a tengeriek jönnek be, mert az édesvíziek nekem már túl erősnek bizonyulnak. Nem olyan rég Gergőéknél ettem afrikai harcsát és rendesen betalált...nincs túlságosan hal íze, és finom a húsa is. Ezen felbuzdulva készítettem el életem első halpaprikását.
Hozzávalók:
a paprikáshoz:
- 60-70 dkg afrikai harcsa filé
- 10 dkg füstölt szalonna
- 3 fej vöröshagyma
- 1 kápia parpika
- 2 darab halászlé kocka
- 3 gerezd fokhagyma
- pár szem koktél paradicsom
- piros paprika
- petrezselyem
- só, bors
a túrós csuszához:
- 250 g fodros nagykocka
- 500g túró
- 1 nagy dobozos tejföl
- füstölt szalonna
- só, bors
Elkészítés:
A túrós csuszához kifőzzük a tésztát. Egy serpenyőben megpirítjuk a szalonnát, ha szépen kisült, a darabkákat kivesszük és megmaradt szalonnazsíron felmelegítjük a túrót, hogy kissé folyós legyen, ekkor kicsit sózzuk, borsozzuk és hozzá keverjük a tejfölt. Egy jénaiban összeforgatjuk a tésztát a tejfölös túróval. Ilyenkor még sózzuk (szerintem elég sokat felvesz) és mehet be a sütőbe 200 fokon addig, míg szépen meg nem pirul.
Közben a paprikásnak is neki látunk. A szalonnát megpirítjuk és a darabkákat félretesszük. A kisült zsíron megdinszteljük az apróra vágott hagymát. Mikor már üveges, beletesszük a feldarabolt kápiát, pirospaprikát és fokhagymát is. Amikor ezek szétfőttek, akkor botmixerrel pürésítem és 2 dl vízzel felöntöm (ez elég sűrű, szósz állagú lesz) ekkor rakom bele a 2 halászlé kockát. Mihelyst szétmentek a kockák beledobom a felkockázott harcsahúst és a készítés elején félrerakott szalonnát, így főzöm kb 10 percig (közben kóstolgassuk, nehogy túl főzzük). A legvégén, mikor már elzártam alatta a lángot, akkor dobálom bele még a felaprított koktél paradicsomokat.
Köszönet az online főzési szaktanácsadómnak!
A saját anyagával való sűrítés (jelen esetben a hagyma teljes vagy egy részének pürésítése) az egyik legmodernebb és legegészségesebb konyhatechnológiai eljárás.. örülök, hogy ezt alkalmazza kedves Cook kapitány! ;)
VálaszTörlés