Úristen, sütök! Ráadásul
aranygaluskát. Pár hónappal ezelőtt ezt sem gondoltam volna. Igaz, volt
néminemű segítségem, de azt hiszem az első próbálkozás majdnem teljesen tökéletesre
sikeredett. :)
Hozzávalók:
a kelt tésztához
- 50 dkg finom liszt
- 5 dkg friss élesztő
- 3dl tej
- 1dl olaj
- 1tk só
- 1ek cukor
- cukros darált dió
- 1 citrom reszelt héja
- olvasztott vaj
a borhabhoz
- 2 csomag Aranka krémpor
- 3dl édes fehérbor
- 5dl habtejszín
Elkészítés:
Először elkészítjük a tésztánkat. A langyos tejben feloldjuk az 1 ek cukrot és az élesztőt, majd felfuttatjuk (habosra). A lisztet elkeverjük az 1tk sóval, beleöntjük a felfuttatott élesztőt és az olajat, majd 5-10 percig dagasztjuk. Lisztezett tálban fél órát kelesztjük. Ha megkelt, kb. a duplájára, akkor kiöntjük a tálból és kissé kinyújtjuk, majd pogácsa szaggatóval kis félholdakat szaggatunk a tésztából. A félholdakat megforgatjuk olvasztott vajban és meghempergetjük cukros, citromhéjas, darált dióban, majd besorakoztatjuk a vajjal vagy olajjal kikent tepsibe. Sütés előtt még kelesztjük 20 percet, aztán 180 fokon aranybarnára sütjük. Miközben sül a tészta, van időnk elkészíteni a borhabot.
A 2 csomag Aranka port a 3 dl borral kikeverjük. A
tejszínhabot felverjük, majd lazán beleforgatjuk az arankás-boros krémbe.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése