Keresés ebben a blogban

2014. január 26., vasárnap

Aranygaluska tejszínes borhabbal




Úristen, sütök! Ráadásul aranygaluskát. Pár hónappal ezelőtt ezt sem gondoltam volna. Igaz, volt néminemű segítségem, de azt hiszem az első próbálkozás majdnem teljesen tökéletesre sikeredett. :)



Hozzávalók:


a kelt tésztához

  • 50 dkg finom liszt
  • 5 dkg friss élesztő
  • 3dl tej
  • 1dl olaj
  • 1tk só
  • 1ek cukor
  • cukros darált dió
  • 1 citrom reszelt héja
  • olvasztott vaj

a borhabhoz


  • 2 csomag Aranka krémpor
  • 3dl édes fehérbor
  • 5dl habtejszín




Elkészítés:


Először elkészítjük a tésztánkat. A langyos tejben feloldjuk az 1 ek cukrot és az élesztőt, majd felfuttatjuk (habosra). A lisztet elkeverjük az 1tk sóval, beleöntjük a felfuttatott élesztőt és az olajat, majd 5-10 percig dagasztjuk. Lisztezett tálban fél órát kelesztjük. Ha megkelt, kb. a duplájára, akkor kiöntjük a tálból és kissé kinyújtjuk, majd pogácsa szaggatóval kis félholdakat szaggatunk a tésztából. A félholdakat megforgatjuk olvasztott vajban és meghempergetjük cukros, citromhéjas, darált dióban, majd besorakoztatjuk a vajjal vagy olajjal kikent tepsibe. Sütés előtt még kelesztjük 20 percet, aztán 180 fokon aranybarnára sütjük. Miközben sül a tészta, van időnk elkészíteni a borhabot.

A 2 csomag Aranka port a 3 dl borral kikeverjük. A tejszínhabot felverjük, majd lazán beleforgatjuk az arankás-boros krémbe.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése