Keresés ebben a blogban

2014. január 15., szerda

Miskolci kocsonya


A sztori onnan indul, hogy leéltem 3 évtizedet úgy, hogy UTÁLTAM a kocsonyát. Pár hónappal ezelőtt pedig hittem egy embernek, aki azt mondta, hogy csak annyi a baj, hogy nem ettem még jó kocsonyát. Amikor pedig megkóstoltam ez bizonyossá is vált. Pár hét múlva már a tűzhelyen gyöngyözött a kocsonya "leves". Köszi Robi! :)

Hozzávalók:
  • 50 dkg sertésbőr 
  • 50 dkg húsos csont
  • 30 dkg füstölt hús
  • 1 nagyobb vöröshagyma héjával
  • 10 gerezd fokhagyma héjával
  • 1 tk. paradicsompüré
  • 1 ek. só
  • 1/2 ek. szemes bors
  • 4 db babérlevél
  • 3-4 db főtt tojás
  • kb 4 liter víz

Elkészítés:

A húsos csontot, bőrkét, füstölt húst megmossuk és hideg vízben feltesszük főni, mikor már kicsit gyöngyözik beletesszük a sót, ettől feldobja a habját, amit szépen leszedünk róla. Közben egy palacsintasütőbe vékonyan sót szórunk és a félbevágott héjas vöröshagymát vágott felületével a felforrósított sóra helyezzük majd aranybarnára pirítjuk. Hozzáadjuk a leveshez a teáskanálnyi paradicsompürét, a megpirított vöröshagymát, kés lapjával összenyomott héjas fokhagymát, szemes borsot és a babérleveleket. Fontos, hogy a lé ne forrjon, csak gyöngyözzön, így főzzük kb. 4 órán keresztül. A füstölt húst közben figyelni kell, ha az már megpuhult, kivehetjük. 4 óra főzés után kóstoljuk meg elég sós-e a levesünk és végezzünk tesztet, hogy megdermed -e a lé, ha esetleg nem dermed adjunk még neki egy fél óra főzési időt és teszteljük újra. Ha elkészült, a benne lévő cuccot kiszedjük és hagyjuk hűlni a levet. Ez idő alatt tányérokba porciózzuk a húsokat és a főtt tojás cikkeket. Ha már nem forró a lé, akkor átszűrve a tálakba szedjük. Hűtőben készre dermesztjük, tálaláskor citromot facsarunk rá és jól megesszük. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése