Keresés ebben a blogban

2014. január 20., hétfő

Rukkolás spagetti

Azt hiszem, most már teljes biztonsággal kijelenthetem, hogy rukkola fan vagyok. Szerelem volt első kóstolásra ez a sajátos ízű növény. Pár hónapja sok étel mellé fogyasztok ezekből a zöld levélkékből.  Aki szereti, ha egy saláta nem csak zöld és ropogós, annak szívből ajánlom a karakteres ízű rukkolát.
A termesztett rukkola a pitypang egy nemesített változata.  Levelei sötétzöldek, formája a gyermekláncfűre emlékeztet, íze pedig - a benne található olajoknak köszönhetően - kissé kesernyés, csípős, mely egyesek szerint a tormáéhoz, mások szerint a földimogyoróéhoz, dióéhoz hasonlít. A rukkola jó hatással van az emésztésre, ezért érdemes egy-egy nehezebb étel mellé fogyasztani belőle (az olasz ételek mellé - tészta, rizottó, pizza - sokszor éppen ezért kínálják). Szabályozza a koleszterin- és a vércukorszintet is, csökkenti egyes daganatos betegségek kialakulásának esélyét, és segíti a tüdő működését. Vitamin- és ásványianyag-tartalma rendkívül magas, megtalálható benne az A-, B2-, B5-, C- és K-vitamin, valamint a kalcium, kálium, vas, magnézium, foszfor és szilícium is. (Forrás:www.hazipatika.com)

Hozzávalók (2 személyre) :
  • 250g spagetti
  • 1 csomag rukkola (100 g)
  • 4 gerezd fokhagyma
  • brie sajt (kb. 5 dkg)
  • fél citrom héja és leve
  • 4-5 db aszalt paradicsom
  • olivaolaj
  • chili
  • bors
  • 2 -3 cl száraz fehér bor (szürkebarátot használtam) 
  • 1 csomag carbonara alappor 



Elkészítés:

Serpenyőben olajat hevítünk és megpirítjuk benne a fokhagymát, én erre az aszalt paradicsom olaját használtam. Amikor a fokhagyma megpirult jöhet a rukkola, amit pár perc alatt megfonnyasztunk. Közben ráreszeljük a citrom héját és rányomjuk a levét. A brie sajtot kockára vágjuk, ezután mehet a rukkolához. Sózzuk, borsozzuk és szórunk rá egy kevés chili port is, az aszalt paradicsom a legvégén kerül a serpenyőbe. Külön megcsináljuk a carbonara szószt,  (a leírtak szerint) beleöntjük a serpenyőbe, végül ezt forgatjuk össze a tésztával. Majd, hogy még különlegesebb ízt kapjunk száraz fehér bort öntünk hozzá. Így főzzük még egy pár percig. Tálaláskor nyers rukkolát is adjuk hozzá.

Borajánló : Frittmann Cserszegi fűszeres

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése