Azt hiszem, most már teljes biztonsággal kijelenthetem, hogy rukkola fan vagyok. Szerelem volt első kóstolásra ez a sajátos ízű növény. Pár hónapja sok étel mellé fogyasztok ezekből a zöld levélkékből. Aki szereti, ha egy saláta nem csak zöld és ropogós, annak szívből ajánlom a karakteres ízű rukkolát.
A termesztett rukkola a pitypang egy nemesített változata. Levelei sötétzöldek, formája a gyermekláncfűre emlékeztet, íze pedig - a
benne található olajoknak köszönhetően - kissé kesernyés, csípős, mely
egyesek szerint a tormáéhoz, mások szerint a földimogyoróéhoz, dióéhoz hasonlít. A rukkola jó hatással van az emésztésre, ezért érdemes egy-egy nehezebb
étel mellé fogyasztani belőle (az olasz ételek mellé - tészta, rizottó,
pizza - sokszor éppen ezért kínálják). Szabályozza a koleszterin- és a
vércukorszintet is, csökkenti egyes daganatos betegségek kialakulásának
esélyét, és segíti a tüdő működését. Vitamin- és ásványianyag-tartalma
rendkívül magas, megtalálható benne az A-, B2-, B5-, C- és K-vitamin,
valamint a kalcium, kálium, vas, magnézium, foszfor és szilícium is. (Forrás:www.hazipatika.com)
Hozzávalók (2 személyre) :
- 250g spagetti
- 1 csomag rukkola (100 g)
- 4 gerezd fokhagyma
- brie sajt (kb. 5 dkg)
- fél citrom héja és leve
- 4-5 db aszalt paradicsom
- olivaolaj
- chili
- só
- bors
- 2 -3 cl száraz fehér bor (szürkebarátot használtam)
- 1 csomag carbonara alappor
Elkészítés:
Serpenyőben olajat hevítünk és megpirítjuk benne a fokhagymát, én erre az aszalt paradicsom olaját használtam. Amikor a fokhagyma megpirult jöhet a rukkola, amit pár perc alatt megfonnyasztunk. Közben ráreszeljük a citrom héját és rányomjuk a levét. A brie sajtot kockára vágjuk, ezután mehet a rukkolához. Sózzuk, borsozzuk és szórunk rá egy kevés chili port is, az aszalt paradicsom a legvégén kerül a serpenyőbe. Külön megcsináljuk a carbonara szószt, (a leírtak szerint) beleöntjük a serpenyőbe, végül ezt forgatjuk össze a tésztával. Majd, hogy még különlegesebb ízt kapjunk száraz fehér bort öntünk hozzá. Így főzzük még egy pár percig. Tálaláskor nyers rukkolát is adjuk hozzá.
Borajánló : Frittmann Cserszegi fűszeres
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése