A spenót vagy paraj régi kedvenc, lehet azért is, mert a szüleim babakoromban nem próbálták belém tömni. Sokáig csak főzeléket készítettem belőle, aztán hamar rájöttem, hogy lasagne lapok közé töltve is megállja a helyét. Szóval felejtsük el a gyermekkori és menzás sérelmeket és bátran spenótozzuk össze magunkat (itt jegyezném meg, hogy egyik fiú ismerősöm spenótként nem, de parajként már szívesen elfogyasztotta, ejnye Máté... :)
Hozzávalók 2 személyre:
- mirelit vagy friss spenót
- fokhagyma
- vaj
- tejföl
- 2 paradicsom
- lasagne lapok
- besamel (vaj, liszt, tej, szerecsendió)
- só, bors
Elkészítés:
A vajon megfuttatjuk a fokhagymát majd mehet bele a spenót és a fűszerek (só, bors, szerecsendió). Ezután elkészítjük a besamelt (5dkg vaj, 5 ek liszt, 5 dl tej, só, szerecsendió). A tejet felforraljuk, félretesszük. A vajat felforrósítjuk, belekeverjük
a lisztet, és nagyon lassú tűzön megpirítjuk. A forró tejet állandó
keverés mellett, apránként hozzáöntjük. Amikor elkészült, sóval, borssal
és szerecsendióval fűszerezzük, ezután jöhet a rétegelés. A tepsi aljára a lasagne tésztalap megy, nekem akkora a tepsim, hogy 3 lap fér el egymás mellett. Erre megy egy réteg spenót meg tejföl, majd újabb tészta réteg következik tejföllel és hámozott, aprított paradicsommal, majd megint tészta a maradék spenót réteggel, végül tészta és besamel, a tetejére pedig reszelt sajt. Sütni kb. 30 percig kell, addigra a tészta megpuhul a belsejében.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése