Keresés ebben a blogban

2013. december 25., szerda

Kakukkfüves csicsókalepény


Az első falat csicsókámat Mártinak köszönhetem, mikor a munkahelyen megjelent egy jó adag csicsókalepénnyel. Azóta az anyukája kertjéből bőséggel jut belőle nekem is, szerencsére elég szapora fajta. 
A csicsóka fontos diabetikus alapanyag lehet, íze is hasonlít a burgonyáéhoz, de annál jóval édesebb. A 20-28% szárazanyagot tartalmazó gumókban 14-16% inulin és polifruktozánok (levulóz, szinantrin) vannak. Az ezekből keletkező fruktóz (gyümölcscukor) könnyebben és gyorsabban emészthető a répacukornál. A fruktózt a cukorbetegségben szenvedők szervezete a vércukorszint emelkedése nélkül hasznosítja. (wikipédia)

Hozzávalók:


  • 40 dkg tisztított csicsóka
  • 5 dkg vaj
  • 3 db tojás
  • 1 pohár tejföl
  • 1 fej vöröshagyma apróra vágva
  • ízlés szerint kakukkfű
  • bors
  • szerecsendió
  • 15 dkg reszelt sajt  

Elkészítés:

Egy tepsit jól kivajazunk. A megtisztított, vékonyra leszeletelt csicsókát összekeverjük a vöröshagymával és a kakukkfűvel. Sózzuk és fűszerezzük.
Beleterítjük a tepsibe, a tojással elkevert tejfölt a tetejére öntjük, megszórjuk a reszelt sajttal, és betoljuk a sütőbe. 
Akkor van kész ha a teteje szépen megpirult és a csicsóka is megpuhult.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése