Az első falat csicsókámat Mártinak köszönhetem, mikor a munkahelyen megjelent egy jó adag csicsókalepénnyel. Azóta az anyukája kertjéből bőséggel jut belőle nekem is, szerencsére elég szapora fajta.
A csicsóka fontos diabetikus alapanyag lehet, íze is hasonlít a
burgonyáéhoz, de annál jóval édesebb. A 20-28% szárazanyagot tartalmazó
gumókban 14-16% inulin és polifruktozánok (levulóz, szinantrin) vannak. Az ezekből keletkező fruktóz
(gyümölcscukor) könnyebben és gyorsabban emészthető a répacukornál. A
fruktózt a cukorbetegségben szenvedők szervezete a vércukorszint
emelkedése nélkül hasznosítja. (wikipédia)
Hozzávalók:
- 40 dkg tisztított csicsóka
- 5 dkg vaj
- 3 db tojás
- 1 pohár tejföl
- 1 fej vöröshagyma apróra vágva
- ízlés szerint kakukkfű
- só
- bors
- szerecsendió
- 15 dkg reszelt sajt
Elkészítés:
Egy tepsit jól kivajazunk. A megtisztított,
vékonyra leszeletelt csicsókát összekeverjük a vöröshagymával és a kakukkfűvel. Sózzuk és fűszerezzük.
Beleterítjük a tepsibe, a tojással elkevert tejfölt a tetejére öntjük, megszórjuk a reszelt sajttal, és betoljuk a sütőbe.
Akkor van kész ha a teteje szépen megpirult és a csicsóka is megpuhult.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése