Keresés ebben a blogban

2014. január 3., péntek

Egzotikus gombaleves



Gombából mindig keresem a különleges, jellegzetes ízűeket, mert megmondom őszintén, a mindenhol kapható csiperke már nem hoz annyira lázba.  Egyik nap az Intersparban akadtam rá a shimeji (simedzsi) gombára, ami már külsőleg felkeltette az érdeklődésem. Amikor utána olvastam a neten még inkább felcsigázódtam és úgy döntöttem, levest készítek belőle.
A shimeji gomba egy japán gombaféle. Kelet-Ázsiában és Észak-Európában található meg a természetben. Termesztése nehéz. Nyersen nem fogyasztható, mert íze keserű. Főzés és sütés során a keserű íz eltűnik. Főzés után a gomba textúrája szilárd, enyhén ropogós. Főzve könnyen emészthető. Darabolni nem kell, általában egészben teszik az ételbe. Íze nagyon jól harmonizál a hirtelen sült húsokkal és a tenger gyümölcseivel. Használják hirtelen sült ételekben, levesekben és mártásokban. (forrás)

Hozzávalók 4 személyre:

egy doboz shimeji gomba
2 nagyobb sárgarépa
1 nagyobb fehérrépa
újhagyma
1 vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
vaj 
fél citrom leve
tejföl
tárkony, só, bors


Elkészítés:

A gombát picit megmossuk, ne legyen sokáig a víz alatt, mert megszívja magát. A vöröshagymát apróra vágjuk és kevés vajon megdinszteljük. Sózzuk, borsozzuk. Rádobjuk a felkarikázott sárga- és fehérrépát, valamint az apróra vágott fokhagymát. Lefedve megpároljuk őket. Mikor már majdnem megpuhultak akkor adjuk hozzá a a gombát és az újhagymát, mert ezeknek már nem kell sok idő és én kifejezetten szeretem, ha az újhagyma roppan még a fogam alatt. Ekkor teszem bele az ízlés szerinti tárkonyt is, szerintem azt sem jó sokáig főzni a levesben. Kb. 10 percig főzzük így őket, de közben figyelhetjük, hogy a gomba roppanós maradjon A legvégén belefacsarjuk a fél citrom levét. Tálaláskor kevés tejfölt is adhatunk hozzá.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése