Gombából mindig keresem a különleges, jellegzetes ízűeket, mert megmondom őszintén, a mindenhol kapható csiperke már nem hoz annyira lázba. Egyik nap az Intersparban akadtam rá a shimeji (simedzsi) gombára, ami már külsőleg felkeltette az érdeklődésem. Amikor utána olvastam a neten még inkább felcsigázódtam és úgy döntöttem, levest készítek belőle.
A shimeji gomba egy japán gombaféle. Kelet-Ázsiában és Észak-Európában található meg a természetben. Termesztése nehéz. Nyersen nem fogyasztható, mert íze keserű. Főzés és sütés
során a keserű íz eltűnik. Főzés után a gomba textúrája szilárd, enyhén
ropogós. Főzve könnyen emészthető. Darabolni nem kell, általában
egészben teszik az ételbe. Íze nagyon jól harmonizál a hirtelen sült
húsokkal és a tenger gyümölcseivel. Használják hirtelen sült ételekben,
levesekben és mártásokban. (forrás)
Hozzávalók 4 személyre:
egy doboz shimeji gomba
2 nagyobb sárgarépa
1 nagyobb fehérrépa
újhagyma
1 vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
vaj
fél citrom leve
tejföl
tárkony, só, bors
Elkészítés:
A gombát picit megmossuk, ne legyen sokáig a víz alatt, mert megszívja magát. A vöröshagymát apróra vágjuk és kevés vajon megdinszteljük. Sózzuk, borsozzuk. Rádobjuk a felkarikázott sárga- és fehérrépát, valamint az apróra vágott fokhagymát. Lefedve megpároljuk őket. Mikor már majdnem megpuhultak akkor adjuk hozzá a a gombát és az újhagymát, mert ezeknek már nem kell sok idő és én kifejezetten szeretem, ha az újhagyma roppan még a fogam alatt. Ekkor teszem bele az ízlés szerinti tárkonyt is, szerintem azt sem jó sokáig főzni a levesben. Kb. 10 percig főzzük így őket, de közben figyelhetjük, hogy a gomba roppanós maradjon A legvégén belefacsarjuk a fél citrom levét. Tálaláskor kevés tejfölt is adhatunk hozzá.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése