Keresés ebben a blogban

2014. május 8., csütörtök

Parmigiana

A parmigiana eredendően szicíliai étel, eredeti formája a hús nélkül készült parmigiana di melanzane. A parmigiana név a parmiciana szóból származik, ami fából készült redőnyt, spalettát jelent. 

Hozzávalók:

 60 dkg padlizsán 
8 dkg parmezán
20 dkg mozzarella
1 fej hagyma
2-3 gerezd fokhagyma
olaj
1 liter passzírozott paradicsom
10 dkg olívabogyó 
néhány levél friss, vagy egy tk. szárított bazsalikom




Elkészítés:

Először a padlizsánokat megmossuk és hosszában fölvágjuk kb. 1 cm-es szeletekre. Egy nagyobb szűrőben alaposan besózzuk. Hagyjuk állni őket legalább 1 órát.
Közben elkészítjük a paradicsomszószt, amivel a parmigianát rétegezzük. Ehhez apróra vágjuk a hagymát és a fokhagymát, és 4 evőkanál olívaolajban, közepes lángon pároljuk őket néhány percig. Hozzáöntjük a passzírozott paradicsomot, és hagyjuk főni, amíg jól besűrűsödik. Az olívabogyót apróra vágjuk és botmixerrel a szószba pürésítjük. A tűzről levéve ízesítsük sóval illetve az apóra vágott bazsalikomlevéllel (vagy szárított bazsalikommal).
Ha a padlizsánok kiengedték a levüket, lemossuk róla a sót, és felitatjuk róluk a vizet, majd mindkét oldalát megsütjük egy serpenyőben. 
Ezután kezdődhet a rétegzés. Először egy evőkanál olívaolajjal bekenjük a tepsi alját, aztán vékony paradicsomszósz réteg következik. Erre fektetjük a sült padlizsánokat, majd betakarjuk vékonyan paradicsom szósszal. Megszórjuk reszelt parmezánnal, és rátesszük a padlizsánokra a felszeletelt mozzarellát. Az utolsó rétegnél csak reszelt parmezánt teszünk a paradicsom szószra.
200 fokos sütőben kb. 40 percig sütjük, amíg a tetején a parmezán ropogós barnára sül.


    Nincsenek megjegyzések:

    Megjegyzés küldése