Keresés ebben a blogban

2014. október 20., hétfő

Lime Pie


Ez a népszerű desszert a key lime-ról kapta a nevét, mely Florida egész területén honos növény. Kisebb, mint a hagyományos citrom, körülbelül golflabda nagyságú, zöld színű és jóval aromásabb. (A key szó a spanyol cayo szóból ered, aminek „kis sziget” a jelentése. Nem véletlenül kapta ezt a nevet a desszert, hiszen a Key Lime Pie-t először a floridai Key West szigeten készítették a helybeli lakosok.
Az USA-ban, de legalábbis Floridában, a menük szokásos desszertje a pie, a gyümölcstorta, vagy a számtalan ízben készülő fagylalt. A Key Lime Pie itt mindenhol kapható, és Florida állam pitéjeként jegyzik. ( forrás ) Valamit, nem utolsó sorban Brad Pitt kedvenc sütije ;)
 
Hozzávalók 20-22 cm átmérőjű tortaformához:

A kekszalaphoz:

  • 125 g vaj 
  • 250 g darált keksz 

A krémhez:

  • 350g (2 tubus) cukrozott sűrített tej
  • 2 tojás sárgája
  • 3 lime reszelt héja és leve 



Elkészítés :

A sütőt előmelegítjük 180 fokra, közben a darált kekszet a vajjal jól összedolgozzuk. Majd bele nyomkodjuk egy csatos tortaformába, úgy hogy oldalfalat is készítünk neki. Ezután sütőbe toljuk és kb. 12 percig sütjük. A tojások sárgáját fehéredésig verjük, majd hozzáadjuk a sűrített tejet és a lime levét, reszelt héját, így simára keverjük. A krémet a kekszes sütialapra öntjük és visszatesszük a sütőbe kb. 20 percre. Hagyjuk teljesen kihűlni, majd  tegyük hűtőbe 2 órára.
Tálalásnál díszítsük lime héjjal és kínáljuk tejszínnel.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése